Κοντά στο χωριό του Αγίου Ανδριανού βρίσκεται η Μονή Αγίου Δημητρίου Καρακαλά. Πηγές αναφέρονται στον πλούτο που είχε αναπτύξει η περιοχή το 1696 αλλα το μοναστήρι έπαιξε και σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821 αφου χρησιμοποιήθηκε σαν οπλοστάσιο. Το αρχιτεκτονικό στυλ του μοναστηριού είναι πιο κοντά σε φρούριο, χτισμένο εσωτερικά και διακοσμημένο με καμάρες. Το μοναστήρι αποτελείται από πέντε εκκλησίες της Αγίας Παρασκευής, της Παναγίας Παρταίτισσας, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, του Αγίου Εφραίμ του Σύρου και του Αγίου Νεκταρίου.
Η Μονή Μαλεβή βρίσκεται περίπου 44 χλμ. από την Τρίπολη προς το Άστρος. Είναι ένα από τα πιο διάσημα μοναστήρια στην Κυνουρία και προσελκύει πολλούς επισκέπτες/προσκυνητές. Σε ύψος 950 μ., περιβάλλεται από ένα προστατευόμενο κεδρόδασος σπάνιου είδους στους πρόποδες του Πάρνωνα. Το μοναστήρι κτίστηκε τον 14ο αιώνα και η πρώτη αναφορά σε αυτό γίνευαι το 1320 σε ένα χρυσόβουλο γράμμα του Ανδρόνικου Παλαιολόγου. Το μοναστήρι βρισκόταν σε μια περιοχή που λέγεται Πουρνάρια, όχι πολύ μακρυά από την σημερινή του θέση.
Η Αγία Μονή βρίσκεται στην περιοχή της Άριας, ένα προάστιο του Ναυπλίου που απέχει γύρω στα 3 χλμ. από την πόλη. Η εκκλησία της μονής χτίστηκε τον 12ο αιώνα και από το 1875 είναι αφιερωμένη στην Ζωοδόχο Πηγη. Είναι από τις πιο σημαντικές εκκλησίες της μεσο-Βυζαντινής περιόδου και έχει διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Η εκκλησία είναι αρχιτεκτονικά ενδιαφέρουσα αφού οι αυθεντικές τοιχογραφίες δεν έχουν σωθεί.
Βρίσκεται 1 χλμ. από το "Πόρτο Κάπαρη" και πάνω στον λόφο του Αγίου Θεοδώρου, ο οποίος είναι κατάφυτος με κέδρους, ενώ η μονή είναι κόσμημα για την περιοχή. Στο μοναστήρι έρχονται πολλοί προσκυνητές για να προσευχηθούν και να απολαύσουν τα ιαματικά νερά. Το μοναστήρι είναι πιθανό να έχει χτιστεί πάνω σε αρχαίο ναό αφιερωμενένο στον θεό Ασκληπιό, λέγεται πως ολοκληρώθηκε τον 11ο με 14ο αιώνα αλλα δεν υπάρχουν αξιόπιστες πηγές. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με υπέροχες τοιχογραφίες του 16ου και 17ου αιώνα, έργο της Κρητικής Σχολής.
Ένα μέρος ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την περιοχή της Αργολίδας είναι η Μονή Αυγού. Ο χώρος είναι κάτι περισσότερο από αξιοθέατα, μια και το μοναστήρι έπαιξε σημαντικό ρόλο σε στιγμές ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα. Δείτε το σκηνικό που περιβάλλει το μοναστήρι, χτισμένο πάνω στον βράχο να βλέπει την περιοχή και το φαράγγι. Η Μονή Αυγού είναι εμφωλευμένη στα βράχια του όρους Αυγό, και βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νομού κοντά στην κοιλάδα της χαράδρας του ποταμού Ράδου
Η εκκλησία της Αγίας Θεοδώρας βρίσκεται στην Βάστα, Αρκαδίας και είναι αξιοσημείωτος προορισμός από θρησκευτική και περιβαλλοντική άποψη αλλά ακόμη και σαν εκδρομή. Μέσα στην εκκλησία η φύση έχει δημιουργήσει κάτι θαυμάσιο όπου δεκαεφτά μεγάλα δέντρα έχουν φυτρώσει στην οροφή της ενώ μια μικρή πηγή ρέει στα θεμέλιά της ένω σύμφωνα με την τοπική παράδοση τα 17 δέντρα στην οροφή είναι θαύμα, η εκκλησία εορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου.
Το μοναστήρι του Αγίου Θεοδοσίου το Νέου βρίσκεται περίπου 3 χλμ. από το χωριό του Παναρίτη και περίπου 16 χλμ. από το Τολό. Ιδρύθηκε το 880 μ.Χ. από τον μέχρι τότε άγνωστο μοναχό και αργότερα Άγιο, Θεοδόσιο. Το μοναστήρι είναι ένα εντυπωσιακό συγκρότημα το οποίο αποτελείται από ναούς, κελιά και ξενώνες. Η πρώτη εκκλησία, η εκκλησία της "Αγίας Συνάντησης" είναι αφιερωμένη στην συνάντηση του Αγίου Θεοδοσίου και του Αγίου Πέτρου. Η παράδοση λέει πως ο Άγιος Θεοδόσιος καλωσόρισε τον Άγιο Πέτρο κρατώντας το καπέλο του γεμάτο με αναμμένα κάρβουνα, χωρίς να καίγεται.
Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως επίσης γνωστή και ως Λουκούς, βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χωριά Άστρος και Κάτω Δολιανά. Το μοναστήρι είναι Βυζαντινό μνημείο και ιστορικός χώρος. Το όνομα Λουκούς μάλλον προέρχεται από την λατινική λέξη "Lucus" που σημαίνει ιερό δάσος και δόθηκε στο μοναστήρι όταν οι Φράγκοι κατέκτησαν την περιοχή και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μοναχοί Καπουτσίνοι. Η χριστιανική ιστορία του μοναστηριού ξεκινά τον 5ο αιώνα μ.Χ. όταν χτίστηκε και η πρώτη χριστιανική εκκλησία. Στα ερείπια της πρώτης εκκλησίας χτίστηκε η δεύτερη το 1117 προς τιμήν της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.